Kerstinspiratie: 6 heerlijke recepten voor de feestdagen!
Heeft u nog geen idee wat je wilt koken voor de feestdagen? Dan hebben wij een paar lekere recepten op een rijtje gezet.Publicatiedatum: 12-12-2022
6 heerlijke recepten voor de feestdagen op een rijtje:
- Gevulde eitjes met parmaham en granaatappel
- Ossenhaas met ui-marsalamarmelade
- Tomatenrijst met kip
- Rollade met geroosterde groenten en aardappelkroketjes
- Makkelijk toetje met fruit en kletskoppen
- Vers fruit in sinasappelbakje
Gevulde eitjes met parmaham en granaatappel
Voor 12 personen.
Ingrediënten:
• 6 hardgekookte eieren (M)
• 2 el mayonaise
• 1-2 tl Dijon mosterd
• 1 tl kerriepoeder
• 50 gram parmaham
• granaatappelpitjes
Bereiding:
1. Snijd de hardgekookte eieren doormidden en verwijder het eigeel. Doe het eigeel samen met de mayonaise, mosterd en kerriepoeder in een keukenmachine en mix tot een romige crème vrij van klontjes.
2. Vul een spuitzak met de eigeel crème, snijd het puntje van de zak en vul ieder gehalveerd ei met deze crème. Maak ze niet te vol, zodat je zeker weet dat er genoeg crème is om ieder ei te vullen. Zodra je alle eieren gehad hebt kun je altijd nog bijvullen indien je crème overhoudt.
3. Scheur de parmaham in kleine stukjes en verdeel deze over de eitjes. Plaats de granaatappel pitjes voorzichtig op de eitjes. De overige pitjes kun je er wat makkelijker overheen strooien.
Ossenhaas met ui-marsalamarmelade
voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 1 kg middelgrote ui
- 50 g ongezouten roomboter
- 0,5 tl zout
- 3 takjes verste tijm
- 75 g donkere basterdsuiker
- 4 ossenhazen
- 2 el milde olijfolie
Bereiding:
1. Snijd de uien met de mandoline of een scherp mes in dunne halve ringen van een ½ cm.
2. Verhit de roomboter in de braadpan op middelhoog vuur en bak de ui al roerend 20 min. Voeg na 10 min. de helft van het zout en de tijmtakjes toe. Draai het vuur lager als de uien dreigen aan te branden.
3. Doe de suiker erbij en roer 1 min. door tot het opgelost is. Schenk de marsala erbij, roer door en stoof 30 min. met de deksel op de pan. Roer af en toe door. De ui-marsala-marmelade moet donker en dik zijn. Laat al roerend zonder deksel 5 min. verder koken als er nog vocht in de pan zit. Neem de takjes tijm uit de marmelade. Schep de warme marmelade in de glazen pot en bewaar tot gebruik.
4. Laat ondertussen de ossenhaas uit de verpakking op kamertemperatuur komen. Bestrooi met peper en de rest van het zout. Verhit de olie op hoog vuur in een koekenpan en schroei de ossenhaas in 4-5 min. dicht, afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig. Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie.
5. Snijd het vlees tegen de draad van het vlees in in schuine plakken (trancheren). Verdeel de ossenhaas over een grote schaal en schep het vleesvocht erover. Garneer met de ui-marsalamarmelade.
Tomatenrijst met kip
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 250 gr Snelkookrijst
- 150 gr Witte kaasblokjes ( in olie)
- Kippenbouillonblokje
- 1 blok tomatenblokjes ( a 400 gr)
- 1 rode ui
- 400 gr kipfilet ( vega)
- 1 komkommer
- Snuf paprikapoeder
- Snuf oregano
- Olie of boter (om te bakken)
Bereiding:
1. Los het halve bouillonblokje op in 300 ml heet water.
2. Voeg de kip in blokjes toe en bak rondom aan op hoog vuur.
3. Voeg ook de snuf paprikapoeder en oregano toe.
4. Voeg de rijst toe en daarna direct de tomatenblokjes en de bouillon.
5. Laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken. Schep af en toe om. Als het vocht te snel verdampt leg je een deksel op de pan of voeg je nog een klein beetje vocht toe. Proef of de rijst bijna gaar is, misschien moet hij nog een paar minuten extra koken.
6. Snijd ondertussen de komkommer in kleine blokjes.
7. Serveer de pan met tomatenrijst met kip met wat gekruimelde witte kaas en blokjes komkommer.
8. Budgettips: Wil je nog meer besparen? Je kunt i.p.v. snelkookrijst ook kiezen voor een gewone rijst zoals zilvervliesrijst. Dat is net iets goedkoper. Houd er dan wel rekening mee dat deze rijst iets langer moet koken.
9. Koop grote verpakkingen in voor bijvoorbeeld de rijst en de uien. In bulk kopen is altijd goedkoper en als je de plek in huis hebt is het ideaal.
10. Kies je liever voor vegetarische kipstukjes. Neem dan iets minder vega kip om de kosten laag te houden.
Rollade met geroosterde groenten en aardappelkroketjes
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 6 el olijfolie
- 700 g varkensrollade mager
- 600 g spruiten & pompoen ovengroente
- 300 g aardappelkroketjes
- 75 g kappertjes
- 50 g citroenmayonaise
- 20 g biologische rucola
- 45 g granaatappelpitjes
- 1 ovenschaal (20 x 30 cm)
Bereiding:
Zet in 4 stappen deze heerlijke Rollade met geroosterde groenten en aardappelkroketjes op tafel.
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit 4 el olie in een braadpan en bak de rollade rondom aan. Bak het vlees met het deksel schuin op de pan in 25 min. gaar. Keer regelmatig.
2. Verdeel de ovengroente over de ovenschaal. Verdeel er de kappertjes over en besprenkel met de rest van de olijfolie. Bak de groenten 20 min. in de oven. Verwijder de verpakking van de aardappelkroketjes, zet naast de groente en bak 20 min. mee in de oven.
3. Doe de citroenmayonaise in een hoge beker. Voeg de rucola toe en maal fijn met een staafmixer.
4. Schep de ovengroente op een schaal. Snijd de rollade in plakken en leg op de groente. Garneer met de granaatappelpitjes. Serveer met de kroketjes en rucolamayonaise.
Makkelijk toetje met fruit en kletskoppen
Voor vier personen.
Ingrediënten:
- 12 kletskoppen
- 250 gram mascarpone
- 1/2 theelepel kardemom
- 200 gram fijngesneden fruit naar keuze (bijv. mango, granaatappel, passievrucht, kakifruit, etc.)
- Poedersuiker (optioneel)
Bereiding:
- Breng de mascarpone op smaak met de kardemom.
- Nu gaan we het toetje stapelen. Begin met een kletskop, schep daar ongeveer een halve eetlepel van de mascarpone op en wat van het fruit. Dek af met een kletskop en herhaal dit riedeltje.
- Strooi tot slot nog een klein beetje poedersuiker over de toetjes voor een feestelijk effect.
- Voilà: zo maak je een makkelijk toetje met fruit!
- Vers fruit in sinasappelbakje
Vers fruit in sinasappelbakje
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 2 sinaasappels
- Vers fruit, zoals kiwi, appel nectarine, framboos, aardbei etc.
- Verse blaadjes munt, fijn gehakt
- 3 eetl water
- 1 eetl suiker
Bereiding:
- Snijd de sinaasappels dwars door midden. Snijd het vruchtvlees er uit.
- Was de rest van het verse fruit en snijd in blokjes.
- Roer het water met suiker los totdat de suiker is opgelost.
- Schep het verse fruit (inclusief het vruchtvlees van de sinaasappel) door elkaar in een grote kom.
- Voeg het suikerwater en de verse munt toe en roer goed door elkaar.
- Verdeel dan alles over de halve sinaasappelparten.